Historik
Högtryck bildades sena kvällar på en musiklinje i Karis hösten 1992 där Marcus och Johan började fundera och skissa på ett nytt dansband. Båda hade tidigare medverkat och vikarierat i olika band och fått smak för det hela. Efter avslutade studier kontaktades Annika Eriksson som verkade som bandets sångerska under de första trevande åren. Trummorna sköttes under den tiden av Bengt Hellström.

Då engagemanget i orkestern krävde allt mer tid och medförde många upptagna helger valde både Annica och Bengt att stiga av för att satsa mer på familjeliv och ordinarie arbete. Ramona Nordberg kom in som ny solist år 1998 och 2001 anslöt Kai Spoof som ny trummis.

Högtryck har genom åren blivit ett av de flitigaste åländska banden med att åka runt och spela, särskilt utanför Åland. Musiken har fört gänget runt i hela svenskfinland samt i Sverige. De hittills längsta uppdragen har varit till Kanarieöarna där de spelat några år för semestrande skandinaver.

Ända sedan starten har inriktningen varit att spela glad och dansant musik för en blandad publik. Lite mer slimmad har musiken blivit med tiden då bandet mer och mer spelar på offentliga dansplatser, där publiken har lite andra förväntningar. Ena benet har man ändå försökt hålla kvar i traditionen med blandad musik av alla de slag. Evergreens och gammeldans finns fortfarande med i bakfickan, trots att det har svängt mot nyare dansbandslåtar och förstås flertalet låtar från egna skivorna. Den modernaste svenska dansmusiken har man ännu inte satsat på, utan försöker istället hitta nya låtar men av klassiskt snitt med bra melodier. Det är sällan repertoaren är bestämd från början utan låtarna väljs utifrån publik och humör.

Utanför Åland har bandet uppmärksammats för sitt medverkande i den finlandssvenska dansbandstävlingen ”Stjärnbandet”, där bandet för första gången presenterade sig för den finlandssvenska danspubliken och radiolyssnarna. Ramona har själv sedan tidigare hörts i radion som resultat av en tävling hon vann för många år sen: ”Guldmicken”, samt även via sin solistmedverkan i kompositörtävlingen ”Melodirazzian 2005”.

Under år 2006 inköptes en mindre "turnébuss" vilket givit bättre möjligheter att kunna ta spelningar utanför Åland. Samma år släpptes första skivan "Här och nu" den 17 november. Året efter i Melodirazzian 2007 deltog vi med eget material i form av låten "Brevet". Mot slutet av samma år inköptes en ny buss och en större ljudanläggning för att klara även större spelningar på och utanför Åland. För att hantera orkestern och allt runtomkring mer professionellt så startades bolaget "Nöjesfixarna". Under hösten 2008 tas en paus från spelandet i.o.m att Ramona skall få en liten i familjen.

År 2009 gick till historien som ett år med något färre spelningar av privata skäl, men ack så aktivt ändå. Planeringen av ny skiva tar fart och låten "Brevet" ligger närmare 50 veckor på Radio Vegas topplista. Ramona medverkar i FST-TV i programmet "Fångad av en sång". Under höstens spelning i Molpe sänds live i Radio Vega samt bandas för ett sommardansprogram i FST som sänds 21 november.

Det tog till 2013 innan skivan "Min stund på jorden" blev klar. Och vi passade då på att ha vår releasefest på Viking Lines M/S Rosella. Titelspåret blir en långkörare även den på Vegalistan och kommer in i deras "guldklass" efter 50 veckor på listan.

Högtryck är ett band som har dansmusiken som en hobby då alla i bandet har andra arbeten. Ett mål är att rent allmänt se hur långt musiken kan föra oss, utifrån vår egen nivå. Förstås vore ett framtida skivkontrakt något extra, vilket troligen skulle få mer fart på tempot i skivutgivningen.

2016 blev något av ett pausår utan större satsningar, då vi behövt förlita oss på vikarier från och till pga medlemmarnas ordinarie jobb, barnskaffande och karriärer, men vi spelar vidare!

Inför år 2018 valde Marcus att stiga av och den tidigare återkommande vikarien Randolph Reymers tog därmed ordinarie plats bakom keyboarden. 2019 spelade vi mest runtom på finska fastlandet och i skärgården.

2020 valde Kai att stiga av till förmån för ordinarie arbete och Marcus klev tillbaks in, men bakom trummorna istället. Sedan på våren drog Coronan in och raderade hela vår spelkalender. Från 2022 tog spelandet fart igen och bokningar börjar komma in. Då Marcus jobbar en hel del på sjön så vikarierar den rutinerade Niklas Dahlblom bakom trummorna emellanåt - Hoppas vi ses igen ute på dansbanorna!